8 weekse training/cursus
    Een gezonde en vreugdevolle relatie met voeding en het leven


Eten

Thee is niets anders dan dit:

eerst kook je het water,

vervolgens zet je de thee.

Dan drink je het helemaal op.

Dat is alles wat je moet weten.

                                                Sen Rikyu, theemeester uit 16e eeuw

 

Heb je ooit een theeceremonie meegemaakt? Ik was eens in de gelegenheid om een volledige Japanse theeceremonie bij te wonen. Deze bestond uit sterke thee of matcha en een complete maaltijd. Volgens traditie is de theeceremonie erg ceremonieel, met speciale manieren om met het bestek om te gaan en om de theekom af te vegen. Eerlijk gezegd was ik bang dat ik mijzelf en mijn gastheer in verlegenheid zou brengen. Mijn vrees bleek echter ongegrond.

Net als iedere maaltijd vraagt thee drinken er alleen om dat je je gewaar bent van elke kleine beweging van je lichaam en van alles wat zich voor je bevindt. Dit is bewustzijn en met dit kleine geheim kun je van moment tot moment met alles - vooral met voedsel - tot eenheid komen. Wees aandachtig terwijl je eet.

Om toe te kijken maakt bewustzijn gebruik van louter gewaarzijn. Met louter gewaarzijn is een banaan niet geel, krom en zoet. De banaan is alleen maar. Maak gebruik van louter gewaarzijn en bewustzijn om voedsel op een frisse en nieuwe manier te ervaren.

Observeer de manier waarop je eet en drinkt met louter gewaarzijn.